19-21 Biennium Decision Package
FAQs 
	Question
	Answer

	Last year I had to fill out a self-scoring sheet. Do I still have to do that this year?  
	There is no self-scoring sheet for agencies to complete prior to submitting their DP this year. This has been replaced with a more detailed IT Addendum that agencies must submit with IT DPs. 

	Do I have to meet with the OCIO before I submit my DP? 
	A meeting with the OCIO is not required prior to submitting a finalized DP. Agencies are strongly encouraged to consult with the OCIO while drafting DPs. Additionally, the OCIO is leading a series of training courses for agencies centered around the evaluation criteria for DPs. 

	Can I meet with the OCIO while I am drafting my DP for guidance? 
	Of course! Agencies can bring draft DPs for review to the training sessions led by the OCIO. Ad hoc requests for review can also be accommodated. For scheduling, please contact the OCIO Consultants.

	Do I have to do anything special with my DP once it has been completed to comply with the OCIO’s process?
	The OCIO will retrieve completed IT DPs from the Agency Budget System (ABS). All information that the OCIO will need to evaluate the DP will be located in that system. Agencies will not have to perform any additional steps to intersect with the OCIO’s process.

	Do I have to meet with WaTech Services prior to submitting my DP?  
	WaTech services has a separate process from the OCIO for assessing draft DPs. For more information, reach out to your Customer Account Manager (CAM).

	One of my DPs is for an Administrative or Financial system. Is there anything special that I need to do for that?  
	Yes. All Administrative and Financial system requests must receive approval by the OCIO prior to the submission of a finalized DP. Refer to Chapter 10 of the budget instructions for more information and instructions on how to begin that process.

	What if I am investing in new radio technology? 
	Radio investments require approval from the State Interoperability Executive Committee (SIEC). Refer to Chapter 10 of the budget instructions for more information and contact instructions. 

	I am submitting a DP for business staff that will include a new workstation. Do I have to complete an IT Addendum for this? 
	No. You do not need an IT Addendum for IT related costs associated with new employees. 
However, if your DP contains requests for funding for IT Staff, consulting, or equipment, an IT Addendum is required.  

	Do I need to complete an IT Addendum for Maintenance Level DPs and Policy Level DPs? 
	In general, the OCIO is more concerned with Policy Level DPs. Maintenance Level DPs for license increases or other inflation based adjustments do not need an IT Addendum, but the OCIO would review a maintenance level DP that’s addressing a legal mandate. All IT policy level DPs need an IT Addendum and will be reviewed by the OCIO.


	Where can I find an IT Addendum that I can reference when constructing my DP? 
	IT Addendums are available in the Agency Budget System (ABS). They are also available under Budget Forms on OFM’s website.

	IT Addendum Criteria Question: For Organizational Change Management, what should we include when completing an IT Addendum?
	When addressing these criteria, agencies should acknowledge Organizational Change Management (OCM) needs associated with their DP. This is a great section for the agency to discuss their approach to OCM, including existing processes already in place. Agencies should also include how their approach to OCM is appropriately sized for the proposed DP.

	IT Addendum Criteria Question: How should we best address strategic/technical alignment questions if we don’t have a selected solution?
	If an agency is in the planning/request for proposals (RFP) stages of an investment and there is not a defined solution that the agency can describe, then the agency should include what their requirements are for their planning/RFP. Agencies should convey that they would require principles consistent with the Enterprise Technology Strategic Plan in their planning/RFP to demonstrate that they are aligning their investment with these criteria. 

Example: An agency has a business problem and identifies a need for a software solution to be procured. When completing the IT Addendum, the agency can describe that their RFP will include a requirement for a SaaS solution with out of the box capabilities to meet the business needs without customization. They can also describe how they will use this opportunity to publish open data or improve their security posture in their agency. 

In circumstances where a specific solution has not been selected, listing the requirements of your RFP and demonstrating alignment to the state Strategic Plan sufficiently addresses the strategic/technical alignment criteria as defined by the OCIO.

	[bookmark: _GoBack]If the Decision Package is for FTEs only do I need to fill out the IT Addendum?  The employees will have a PC.
	If the FTEs are for operational support, then no.  If the FTEs are in support of a project, then yes.



As questions come in this document will be updated.		Updated 07/24/2018
